PlanowanieWesela.pl » Warto wiedzieć » Menu weselne
Przewiń do treści
Polecamy
Złoty Krążek
Ostatnio dodane
2024-01-22 Wedding Planner - Justyna Grzymała Weddings & Events Konsultanci ślubni
Warszawa
2024-01-12 Zespół Muzyczny JABADU Zespoły weselne
Krosno
2024-01-04 Zespół Muzyczny TROLL Nasza oferta dotyczy 1 dnia grania na weselu, błogosławieństwo, transport do 200km od Warszawy gratis. Zespoły weselne
Warszawa
Sonda

Gdzie pojedziecie w podróż poślubną?


Pokaż wszystko

Menu weselne

Weselne menu

Ocena: 4,02/5

Spójrzmy prawdzie w oczy – to weselne menu będzie obok muzyki i ogólnej atmosfery jednym z najczęściej komentowanych elementów Waszego wesela. To duże wyzwanie zwłaszcza, gdy planujecie przyjęcie na kilkadziesiąt osób. Im więcej gości, tym trudniej wszystkich zadowolić. Choćbyście się dwoili i troili, to nie ma możliwości, aby sprostać kulinarnym oczekiwaniom każdego z osobna. Jest za to kilka sposobów, aby Wasze weselne menu pozostawiło bardzo dobre wrażenie ogólne.

Konstruowanie weselnego menu – ogólne zasady

W zapomnienie odeszły czasy, gdy weselne menu oceniano pod względem tego, jak dużo potraw było na stole. Dziś, gdy sklepowe półki nie świecą pustkami, goście nie wykorzystują przyjęcia jako okazji do najedzenia się na zapas. Teraz o tym, czy menu weselne będzie uznane za udane, decyduje jakość podanych potraw. Oczywiście ilość nie straciła zupełnie na znaczeniu. Nie możecie pozwolić, aby goście byli głodni, ale też nie ma potrzeby aby stoły uginały się pod naporem jedzenia, którego nikt nie będzie w stanie zjeść i większość najzwyczajniej w świecie się zmarnuje. Na standardowym weselu trwającym ok. 12 godzin podaje się zazwyczaj od 4 do 5 dań ciepłych, do tego przystawki, zakąski, ciasta i owoce.

Weselny stół

Bardzo ważną rolę w weselnym menu odgrywa jego różnorodność. Niech na stołach gości nie jeden, a różne, kilka rodzajów wędlin, ryb. Pamiętajcie także o wegetarianach. Jeśli będą na Waszym weselu, powinniście się zatroszczyć, aby i dla nich w menu nie zabrakło potraw na przykład z soi czy tofu.

Dajcie też swoim gościom możliwość wyboru, jeśli mają zostać podane zupy, niech będą dwie, chociażby barszcz czerwony i „grzybowa” a każdy sam zdecyduje, którą z nich woli zjeść. Jeśli ma być ciepły posiłek, niech goście do wyboru mają na przykład pieczonego kurczaka lub grillowane filety z mintaja.

Bardzo ważna rolę w weselnym menu odgrywa alkohol. Pamiętajcie, że i tu upodobania gości są różne. Na weselnym stole nie może więc stać jedynie wódka i wytrawne białe wino. Do tego alkohol z menu weselnego powinien pasować do podawanych potraw:
- białe wino na ogół łączone jest z mięsem drobiowym oraz rybami,
- czerwone wino z dziczyzną i mięsem,
- likiery podajemy do deserów,
- szampanem wznosimy toast.

Miłym akcentem i dodatkiem do weselnego menu będzie, jeśli każda para, na stole, przy miejscu w którym siedzi, będzie miała przygotowany mały jadłospis, wydrukowany np. na papierze czerpanym i przewiązany delikatną wstążką. Tak, aby każdy gość wiedział, o której godzinie będę podane kolejne posiłki.

Weselny tort

Niezwykle ważną rzeczą jest odpowiednie, czasowe rozplanowanie podawanych potraw, zwłaszcza ciepłych posiłków. Nie może dojść do takiej sytuacji, gdy trzy potrawy zostaną podane w zbyt krótkim, na przykład godzinnym odstępie czasu, natomiast na kolejne, czwarte danie trzeba będzie czekać kilka godzin, przez które goście zdążą zgłodnieć. Ciepłe posiłki podaje się zazwyczaj co trzy godziny.

Czymś, co może wydawać się dziwne jest zasada, która mówi, że potrawy na samym początku powinny być podawane… członkom zespołu weselnego. To ważne, gdyż pozwala uniknąć sytuacji, w której wszyscy goście zjedzą i niecierpliwią się, czekając na muzykę i kapelę, która jako ostatnia otrzymała swoje danie i teraz zjada je w pospiechu. Do tego to właśnie z wodzirejem kelnerzy powinni konsultować to, kiedy zostanie podana kolejna potrawa. Tak, aby zespół nie zaczął grać w momencie, kiedy dania zostają wynoszone na salę, a w odpowiednim czasie ogłosił przerwę.

Menu weselne – cennik

Ceny menu weselnego oscylują obecnie w granicach od 120 do 175 złotych za osobę. Pamiętajcie, aby ustalając szczegóły i podpisując umowę z salą weselną lub firmą cateringową upewnić się czy w cenę menu wliczone są napoje i ciasta, kawa, herbata. Przeważnie bywa tak, że alkohol (wina i mocniejsze trunki) musicie dokupić na własną rękę, podobnie ciasta. Natomiast kawa i herbata oraz szampan, którym wznoszony jest toast na samym początku przyjęcia, wliczony jest już w całkowity koszt menu weselnego.

Niektóre sale weselne obniżają cenę, jeśli zaprosicie większą liczbę osób. I tak na przykład gdy cena za jedną osobę przy 100 zaproszonych gościach to 145 złotych, a gdy zaprosicie 120 gości, koszt zostaje obniżony do 130 złotych za osobę.

Przekąski weselne

Menu weselne – przykłady

Specjalnie na naszą prośbę kilka restauracji przygotowało przykładowe menu weselne, które może być dla Was inspiracją przy układaniu jadłospisu na własne wesele:

I wariant -120,00 zł/osoba

Obiad:
Rosół z makaronem,
Tradycyjny kotlet schabowy z ziemniakami i bukietem surówek,
Lody z owocami.

Dania gorące:
Pikantne flaczki,
Zestaw mięs grillowanych i szaszłyki,
Bigos z kiełbaskami i kotleciki mielone,
Barszcz czerwony z krokietem.

Zakąski zimne:
Półmisek mięs pieczonych,
Półmisek faszerowany,
Befsztyk tatarski z dodatkami,
Śledzie w trzech smakach podane,
Galaretka drobiowa z grzybkami i marynowaną cebulką,
Schab w glazurze i pomarańczach,
Ryba w otulinie brzoskwiniowo-paprykowo cebulowej,
Roladki z sera, szynki i papryki,
Sałatka jarzynowa,
Sałatka z selerem marynowanym,
Sałatka grecka

Dodatki:
pieczywo
Napoje:
kawa i herbata bez ograniczeń

Napoje, ciasta, owoce, alkohol we własnym zakresie

Przystawki weselne

II wariant -155,00 zł/osoba

Obiad:
Rosół domowy z makaronem
Sznycel z piersi kurczaka w jajku, z pieczonymi ziemniakami
Bukiet surówek

Dania gorące:
Schab pieczony z sosem myśliwskim, serwowany z kluskami śląskimi z majerankiem, a do tego mizeria ze śmietaną lub modra kapusta
Strogonow w kokilkach
Żur na prawdziwkach z kiełbasą i jajkami

Zakąski zimne:
Deski z pieczonym mięsem i pasztetem oraz sosy do mięsa
Wybór wędlin polskich
Tymbaliki z kurczaka
Jajka faszerowane z pieczarkami
Śledzie z cebulką
Ryba po grecku
Sałatka z pieczonym kurczakiem, ananasem i kukurydzą
Sałatka jarzynowa
Sałatka grecka
Sery pleśniowe i twarde

Dodatki:
Wybór chlebów i bułeczek

W cenę wliczone: Ciasta domowe: czekoladowe, sernik, szarlotka, napoje zimne i ciepłe (1,5 l/os) oraz owoce

Stół z sałatkami

III wariant -145,00 zł/osoba, Menu weselne tradycyjne

Obiad:
Rosół z makaronem lub barszcz czerwony,
Mięso: kotlet schabowy, dewolay, filet z kurczaka, pieczony dorsz lub kotlet mielony z pieczarkami,
Ziemniaki z wody z koperkiem ,
Bukiet surówek, sałatka grecka, kapusta pekińska

Dania gorące:
Flaczki lub zupa krem z warzy
Udka z kurczaka z frytkami i bukietem surówek lub pieczona kaczka
Zrazy w sosie myśliwskim z kluskami śląskimi
Krokiet z barszczem
Zupa gulaszowa
Bigos lub kapusta z grzybami

Dania zimne:
Półmisek wiejski wędlin z sosem chrzanowym
Galantyna z kurczaka z żurawiną
Galaretka drobiowa
Schab ze śliwką w galarecie
Śledź w oleju
Ryba po grecku
Sałatka jarzynowa na szynce
Jajko na plasterku pomidora z sosem czosnkowym
Pomidor, ogórek, papryka konserwowa, pieczarki marynowane

Deser:
Kawa, ciastko, lody (wliczone w cenę)

Stół młodej pary

IV wariant -175,00 zł/osoba, Menu wesele wykwintne

Obiad:
Rosół z kurczaka z dodatkiem polskiej wódki wiśniówki
Pieczona kaczka marynowana w miodzie, podawana z pieczonym jabłkiem, kopytkami i sosem z pomarańczy lub cielęcina z pieczarkami w sosie z białego wina z szałwią

Dania gorące:
Kieszonka drobiowa przekładana mozarellą,
Polędwiczki wieprzowe pieczone,
Wołowina z warzywami,
Łosoś parowany z pieca.

Dania zimne:
Szynka podkomorzego z puszystym chrzanem,
Pasztet domowego wyrobu z grzybami i świeżym rozmarynem,
Wędzona pierś kurczaka z sosem żurawinowym i skórką pomarańczową,
Kaczka faszerowana morelą i orzeszkami pistacjowymi,
Łosoś marynowany w trawie cytrynowej z dodatkiem białego wina i świeżych ziół,
Carpaccio z wędzonego tuńczyka, podawane z sosem z limonek i świeżą kolendrą,
Śledzie marynowane w przyprawach.

Menu weselne – sposoby na urozmaicenie

Pamiętajcie, że na Wasze menu weselne nie musi się składać jedynie to, co znajduje się w półmiskach na stołach. Oczywiście wszelkiego rodzaju inne propozycje wiążą się z dodatkowymi kosztami, ale jeśli zależy Wam, aby wzbogacić weselne menu, warto przyjrzeć się takim oto propozycjom:

Bar otwarty – czyli miejsce, w którym na życzenie gości przygotowywane są różnego rodzaju drinki. Przy okazji można zorganizować pokaz sztuki barmańskiej, który będzie świetną atrakcją dodatkową, urozmaicającą Wasze wesele. Cena za bar otwarty to około 50 złotych za osobę

Bar weselny

Live cooking – odpowiednik otwartego baru, tyle, że z jedzeniem. Kucharz na oczach gości przygotowuje różne dania, na przykład: pierogi i rozmaite placki z wielkiej patelni, naleśniki na ciepło z czekoladą i owocami, desery flambirowane czyli podpalane - z wielkiej patelni

Wiejski stół (stół staropolski) – to nic innego jak funkcjonujący na zasadzie szwedzkiego, stół, na którym goszczą typowo polskie dania i potrawy: szynka z nogą, smalec, pieczony dzik, ogórki kiszone lub małosolne, wędzone kiełbasy i wędliny a czasem także bimber (koszt około 500 – 700 zł)

Czekoladowa fontanna

Czekoladowa fontanna – to rarytas dla wielbicieli słodkości. Po specjalnie skonstruowanej fontannie spływa prawdziwa, ciepła czekolada, którą można napełniać kubeczki i pić, lub zanurzać w niej różne owoce, takie jak na przykład truskawki.



Średnia ocena: 4,02 / 5 (249 głosów) Oceń artykuł:


Zobacz również:

Lista gości weselnych
Pożyczka na wesele
Odchudzanie przed ślubem


Polecamy:


Komentarze

Pszczolka 2012-05-17 13:25

A wiec pobawie sie w krytyka :-) Zarcik
Bardzo mondre i pomocne informacje szczegulnie co do planu kiedy komu posilek itp. jedyni co do menu nie zabardzo sie zgadzam, sledzie sa juz bardzo zadkoscia na weselach, sa cieszko strawne w lecie moze sie to okazac porazka co do pogody, bigos,galarety czy kotlet mielony to troszke tanio dla mnie wyglada na weselu. Polskie wesela slyna z tego ze stoly uginaja sie od jedzenia, a moim zdaniem powinno byc tak aby bylo cos solidnego, pysznego i ladnie podanego jak ladna wolowinka, a nie jakies udko z kurczaka. Ale to tylko moja opinia karzdy ma swoja.Po za tym artykul bardzo pomocny duzo pozytywnych informacj, szczegolnie dobrze opisane na co zwracac uwage przy podpisywaniu umowy.

kucharka z Londynu 2012-09-12 20:36

Pszcaolko,zamiast krytykowac sięgnij do słownika bo zle z Twoją ortografią.A sledzie były sa i beda na weselach i nikt tego nie zmieni.Menu jest zawsze do wyboru. pozdrawiam

Magda 2013-09-02 12:41

Dziękuję za artykuł, okazał się pomocny. Stoje przed wyborem menu na własne wesele, moze ktos mógłby doradzić jakie smakołyki wybrać stąd: http://kamionki.com.pl/wesele - zastanawiam się nad stołem wiejskim ale nie wiem czy warto czy to nie zbędny bajer bo przecież ilośc jedzenia i tak jest nie od przeżarcia

gagabyd14 2014-08-29 15:51

Wraz z narzeczonym (teraz mezem) uzgodnilismy menu w hotelu 'Bohema' w Bydgoszczy. Wydawalo nam sie ze wszystko bedzie dograne z racji tego ze to ***** hotel.Podano zupe,a poniej dania glówne na pólmiskach.Przerazilam sie.Ilosc dan byla tak mala ze po obiedzie moi goscie byli glodni. Niektore potrawy byly dodatkowo niesmaczne i letnie. Pierwsze przekaski podano dopiero o 11tej wieczorem. Wbrew moim instrukcjom. Ponownie ilosc jedzenia na pólmiskach byla o wiele za mala w stosunku do gosci.
Przestrzegam wszystkich przed tym hotelem. Moje przyjecie slubne nie wyszlo tak jak planowalam. Bardzo rozczarowalam sie postawa i obsluga hotelu. Nie urzadzajcie tam zadnego przyjecia bo was poprostu oszukaja na ilosci jedzenia.

Monia 2014-11-25 00:36

Bigos ,galarety i śledzie,nawet kotleciki mielone co złego,że się pojawią na stołach.Każde danie i wykwintne i proste ,byle smaczne i ładnie podane można gościom zaserwować i na weselu.Dużo chyba zależy również od tego jakim dysponujemy portfelem.Uważam,że świetnym pomysłem jest fontanna z czekolady.Również uważam,że dla osób ,które nie piją wódki ,dobrym pomysłem jest zaserwowanie wina w kilku gatunkach,co niestety często jest zapominane na wielu weselach.Modne też są ostatnio stoły np: wiejski ,rybny ,kawowy.

BB 2015-01-13 18:23

Ostatnio bywam dość często na weselach i co zauważyłam to to że nie bardzo sprawdza się stół wiejski .Jedzenie na nim po paru godzinach jest obeschnięte i nie wygląda to dobrze jako zamiennik jest o wiele lepiej stół który wprowadzają na salę na gorąco sa tam pyszności takie jak różne pierogi gołąbki golonki placki kluski pieczone karczki bomba. Można też całego świniaka pieczonego.Smak jak dobrze zrobiony nie zapomniany mięsko rozpływa się w ustach serwowany na środku przez kucharza a donoszony do stolików dla gości .Świetnie też się spisywał stolik kawa-herbata .Każdy kto chciał napić się coś ciepłego mógł w każdej chwili sobie zrobić napój i zabrać do stolika.Myślę że każde mięso można podawać tylko musi być smaczne i dania w niewielkich ilościach a częściej .Tylko obiad powinien być na bogato i syto. Potem dania powinny być np Trzy kluski śląskie trzy suróweczki po troszkę i mięsko ładnie podane .Lub mięsko na grzance i surówka.Mam zamiar wykorzystać tą wiedzę n weselu córki w 2016 roku.

Ewcia 2016-07-28 23:31

Jesli myśli o menu, to polecam pomyśleć o małych dodatkach - teraz super sprawdzaj się takie mini barki z kawą, herbatą i przekąskami. Jak są koktajle, to dzieciaki cały czas biegają zadowolone ;) Coś takiego na 100% ogarnia firma perfect service z Krakowa

gość 2017-08-09 09:37

U kuzynki na weselu były jako przystawka ciepła kotleciki mielone i udka z kurczaka- taki banał, ale powiem szczerze że są osoby, dzieci, które mają specyficzne podniebienie i coś w galarecie lub wędliny, ryby czy sałatki nie bardzo im podchodzą. I takie proste potrawy były strzałem w dziesiątkę, znikały bardzo szybko i nie zdążyły nawet wystygnąć.

Lidka 2019-03-04 00:28

Na szczescie u nas wszystkim zajęli sie pracownicy hotelu Vesaria w Lublinie :) Było przepysznie, podeszli do tego z pełnym profesjonalizmem, gościom bardzo smakowało.

Klara 2020-02-06 21:41

Fajny artykuł :) My akurat trafiliśmy na bardzo fajny lokal - Hotel Biały Dom w Paniówkach, menu weselne mieli ułożone ale w różnych kombinacjach, więc wystarczyło wybrać to, które odpowiadało najbardziej :) Można było dowolnie tez modyfikować, oraz spróbować tych dań w restauracji jeśli nie było się pewnym ich smaku, wiec pod tym względem spisali się rewelacyjnie.


Dodaj swój komentarz




Adres e-mail nie będzie publikowany na portalu, służy jedynie do potwierdzenia dodanego komentarza.