wesele w górach
PlanowanieWesela.pl » Gastronomia
Przewiń do treści
Polecamy
Złoty Krążek
Ostatnio dodane
2018-12-12 Karetą z końmi do ślubu * Autem retro do ślubu Oferujemy Państwu przejazd następującymi pojazdami: - Nestor Baron. Samochód jest stylizowany na lata 20-te i 30-te z muzyką z lat dwudziestych. - Kareta zaprzęgnięta w dwa siwe konie - to czteroosobowy, wyjazdowy powóz reprezentacyjny. Samochody ślubne
Warszawa
2018-12-12 Studio Foto-Video P.A. Ginter NOWOCZESNE PODEJŚCIE DO KLASYCZNYCH USŁUG. Jeśli szukasz fotografa, który uwieczni twoje wydarzenie, to właśnie go znalazłeś, nie szukaj więc dalej! Fotografowanie w naszym wykonaniu to nie tylko praca, to coś więcej! To nasza pasja, każde zdjęcie to przemyślana kompozycja, która Was zachwyci. Fotografia ślubna
Przeźmierowo (koło Poznania)
Sonda

Gdzie pojedziecie w podróż poślubną?


Pokaż wszystko

Gastronomia

Udane wesele to takie, na którym Młoda Para i wszyscy goście są zadowoleni z oprawy muzycznej i gastronomicznej. W ramach weselnej gastronomi najważniejsze to smaczne posiłki oraz ciasta i tort na deser.

WESELNE MENU LOKALU

W cenie wynajęcia lokalu najczęściej jest jedzenie: dwudaniowy obiad z deserem, kilka dań gorących, zimne przekąski, sałatki oraz zimne i gorące napoje. Jest to wersja podstawowa, a w rozszerzonej są dodatkowe 3 produkty, czyli ciasto i tort, owoce i alkohol.

Dobra muzyka i alkohol oraz smaczne jedzenie to podstawa udanego wesela. W weselnym menu ważne są 3 rzeczy: ilość i jakość, urozmaicenie i sposób podania. Goście powinni mieć wybór z potraw mięsnych i wegetariańskich. Dobrym pomysłem są „stoły wiejskie”, gdzie spróbujemy tradycyjnych polskich potraw: wędzone kiełbasy i szynki, smalec, pieczony dzik, bimber i ogórki. Ze stołu korzystamy na zasadzie szwedzkiego. Na weselach pojawia się też live cooking, czyli kucharz przygotowuje na oczach gości wybrane potrawy, np. naleśniki i placki.

Oprócz urozmaicenia w menu, liczy się również ilość potraw. Na stołach nie może zabraknąć jedzenia. Zimne przekąski, owoce i ciasta powinny być regularnie donoszone i uzupełnianie. Potraw nie może być także za dużo, żeby nie zmarnować jedzenia. Dania ciepłe są podane w równych odstępach czasu. Godziny serwowania ogłasza zespół, który je w tym samym czasie, co goście lub na samym początku, żeby zaproszeni nie musieli potem czekać na kapelę.

Dania powinny być podane w sposób estetyczny przez profesjonalny i uśmiechnięty personel. Kelnerzy powinny mieć skromny i czysty strój – być podobnie ubrani w firmowe ubranie. Warto również ustalić, że zabierzecie dania i ciasta, które zostały albo rozdać je gościom w zakupionych wcześniej plastikowych opakowaniach.

Dobrym pomysłem jest położenie obok każdej osoby menu z godzinami podawania potraw – jadłospis zwinięty w rulon i przewiązany wstążeczką.

ZAMAWIANE CIASTO

Zawsze można zamówić ciasto i tort z cukierni – najlepiej wszystko z jednej. Przed wyborem możemy umówić na degustację. Cukiernik pomoże nam podjąć decyzję, co do ilości i rodzaju ciast i tortu weselnego. Do wyboru są różne: kształty, kolory, smaki i dekoracje. Zamawiając ciasta, przyjmuje się 10 dag na osobę.

Słodkości są dowożone bezpośrednio do lokalu w wyznaczonym terminie. Najlepiej wybrać kilka cukierni oraz zapytać o ofertę i możliwość degustacji. Na ślub latem zamówienie trzeba złożyć najlepiej 3 miesiące wcześniej, aby zarezerwować stelaże i patery.