wesele w górach
PlanowanieWesela.pl » Gastronomia
Przewiń do treści
Polecamy
Złoty Krążek
Ostatnio dodane
2023-05-16 Suprizo Wybór upominków: sklep oferuje szeroki wybór prezentów, które idealnie nadają się na ślub. Niezależnie od tego, czy szukasz tradycyjnych upominków ślubnych, personalizowanych pamiątek czy oryginalnych doświadczeń, na pewno znajdziesz coś odpowiedniego dla nowożeńców. Sklepy ślubne
Zielona Góra
2023-04-28 HurtowniaWodki.pl - Alkohol na wesele - Wysyłka cała Polska Szeroki wybór alkoholu w najlepszych cenach. Wódka na wesele, wino, whiskey, rum, burbon i inne. Możliwość odbioru osobistego lub dostawy w całej Polsce bezpiecznym kurierem. Alkohol na wesele
Kraków
Sonda

Gdzie pojedziecie w podróż poślubną?


Pokaż wszystko

Gastronomia

Udane wesele to takie, na którym Młoda Para i wszyscy goście są zadowoleni z oprawy muzycznej i gastronomicznej. W ramach weselnej gastronomi najważniejsze to smaczne posiłki oraz ciasta i tort na deser.

WESELNE MENU LOKALU

W cenie wynajęcia lokalu najczęściej jest jedzenie: dwudaniowy obiad z deserem, kilka dań gorących, zimne przekąski, sałatki oraz zimne i gorące napoje. Jest to wersja podstawowa, a w rozszerzonej są dodatkowe 3 produkty, czyli ciasto i tort, owoce i alkohol.

Dobra muzyka i alkohol oraz smaczne jedzenie to podstawa udanego wesela. W weselnym menu ważne są 3 rzeczy: ilość i jakość, urozmaicenie i sposób podania. Goście powinni mieć wybór z potraw mięsnych i wegetariańskich. Dobrym pomysłem są „stoły wiejskie”, gdzie spróbujemy tradycyjnych polskich potraw: wędzone kiełbasy i szynki, smalec, pieczony dzik, bimber i ogórki. Ze stołu korzystamy na zasadzie szwedzkiego. Na weselach pojawia się też live cooking, czyli kucharz przygotowuje na oczach gości wybrane potrawy, np. naleśniki i placki.

Oprócz urozmaicenia w menu, liczy się również ilość potraw. Na stołach nie może zabraknąć jedzenia. Zimne przekąski, owoce i ciasta powinny być regularnie donoszone i uzupełnianie. Potraw nie może być także za dużo, żeby nie zmarnować jedzenia. Dania ciepłe są podane w równych odstępach czasu. Godziny serwowania ogłasza zespół, który je w tym samym czasie, co goście lub na samym początku, żeby zaproszeni nie musieli potem czekać na kapelę.

Dania powinny być podane w sposób estetyczny przez profesjonalny i uśmiechnięty personel. Kelnerzy powinny mieć skromny i czysty strój – być podobnie ubrani w firmowe ubranie. Warto również ustalić, że zabierzecie dania i ciasta, które zostały albo rozdać je gościom w zakupionych wcześniej plastikowych opakowaniach.

Dobrym pomysłem jest położenie obok każdej osoby menu z godzinami podawania potraw – jadłospis zwinięty w rulon i przewiązany wstążeczką.

ZAMAWIANE CIASTO

Zawsze można zamówić ciasto i tort z cukierni – najlepiej wszystko z jednej. Przed wyborem możemy umówić na degustację. Cukiernik pomoże nam podjąć decyzję, co do ilości i rodzaju ciast i tortu weselnego. Do wyboru są różne: kształty, kolory, smaki i dekoracje. Zamawiając ciasta, przyjmuje się 10 dag na osobę.

Słodkości są dowożone bezpośrednio do lokalu w wyznaczonym terminie. Najlepiej wybrać kilka cukierni oraz zapytać o ofertę i możliwość degustacji. Na ślub latem zamówienie trzeba złożyć najlepiej 3 miesiące wcześniej, aby zarezerwować stelaże i patery.