PlanowanieWesela.pl » Artykuły eksperckie » Potrawy na wesele - jak skomponować idealne menu weselne?
Przewiń do treści
Polecamy
Złoty Krążek
Ostatnio dodane
2024-03-22 Restauracja Dębowa Sale weselne
Bielsko-Biała
2024-01-22 Wedding Planner - Justyna Grzymała Weddings & Events Konsultanci ślubni
Warszawa
2024-01-12 Zespół Muzyczny JABADU Zespoły weselne
Krosno
Sonda

Gdzie pojedziecie w podróż poślubną?


Pokaż wszystko

Potrawy na wesele - jak skomponować idealne menu weselne?

Skomponowanie idealnego menu weselnego to nie lada wyzwanie. W końcu powinno ono spełniać wszelkie oczekiwania zarówno pary młodej, jak i gości weselnych. Jak więc wybrać potrawy, które posmakują nawet największym smakoszom? Na co zwrócić szczególną uwagę tworząc menu weselne? 

Każdy, kto kiedykolwiek planował przyjęcie weselne, wie doskonale, jak dużo pracy wymaga to przedsięwzięcie. Należy zadbać o wiele kwestii, w tym o jedną z najważniejszych, czyli dobór potraw. Dobre jedzenie na weselu to podstawa. Kulinarne atrakcje często pozostawiają w cieniu te proponowane przez wodzireja. W końcu kto nie lubi dobrze zjeść? Szczególnie podczas hucznego świętowania zaślubin. Jedzenie jest bowiem w naszej kulturze nieodłącznym elementem takich właśnie wydarzeń. Jak stworzyć odpowiednie menu weselne? Co powinno się w nim znaleźć, a z czego raczej zrezygnować? 

Najpopularniejsze potrawy na wesele

Wynajmując sale weselne, przeważnie dana restauracja oferuje także swoje usługi kulinarne. W niektórych miejscach można skomponować własne menu, w innych zaś wybrać spośród proponowanych potraw. W większości królują tradycyjne dania weselne. Mimo że w zakresie serwowania potraw nie ma żadnych ograniczeń, to jednak mówi się, że niektóre potrawy po prostu muszą pojawić się w menu weselnym. Są to klasyki takie jak rosół, kotlet schabowy, pieczeń, rolady mięsne oraz ziemniaki w różnych postaciach. Tak właśnie najczęściej wygląda przykładowe menu weselne. Oczywiście nie może zabraknąć też chleba z solą, do którego wypieku wykorzystywana jest mąka pszenna chlebowa

Warto pamiętać, że nie jest to jednak reguła. Obecnie coraz więcej par młodych decyduje się na wprowadzenie do weselnego menu także mniej tradycyjne i rzadziej spotykane potrawy. Mogą być to na przykład dania kuchni azjatyckiej, meksykańskiej, czy włoskiej.

menu-weselne-5941555.jpg

Dla każdego coś dobrego — czyli o czym pamiętać komponując menu weselne? 

Komponując menu, warto pamiętać, że goście weselni mogą mieć różne preferencje kulinarne. I bynajmniej nie chodzi tu o sam smak dań, a o to, z czego się składają. W dzisiejszych czasach coraz więcej osób prowadzi na co dzień świadomą dietę, która może wykluczać pewne składniki. Na pewno na liście gości znajdą się weganie, wegetarianie, czy też osoby, które nie spożywają laktozy.

Spora część osób może cierpieć też na alergie pokarmowe lub celiakię. Ta ostatnia wyklucza spożycie glutenu, dlatego też wszelkie dania, w których jest mąka typ 2000 lub inny, nie będą odpowiednie. Warto więc to uwzględnić i wprowadzić do menu dania i desery, w których mąka zastąpiona jest na przykład przez płatki jaglane.