wesele w górach
PlanowanieWesela.pl » Artykuły eksperckie » Wybieramy idealny tort weselny - poradnik
Przewiń do treści
Polecamy
Złoty Krążek
Ostatnio dodane
2020-03-14 Siedlisko Żuków Sauna, jacuzzi zewnętrzne z gorącą wodą i hydromasażem oraz 150m2 dom na 3ha działce na wyłączność. idealne miejsce do organizacji spotkań w nietypowym stylu. Wieczór panieński, kawalerski
Siedlce
Sonda

Gdzie pojedziecie w podróż poślubną?


Pokaż wszystko

Wybieramy idealny tort weselny - poradnik

Tort weselny to prawdziwe ukoronowanie tego ważnego i wspaniałego dla pary młodej dnia. Chcąc cieszyć się jego idealnym wyglądem i smakiem, warto wziąć pod uwagę kilka kwestii – wybór nie jest bowiem aż tak łatwy, jak mogłoby się wydawać. Wynika to przede wszystkim z wielu możliwości, jakie otrzymujemy. Na co szczególnie zwrócić uwagę?

person-holding-knife-slicing-3-layer-cake-1345574.jpg

Tort weselny – jaki może mieć wygląd?

Najważniejszy jest oczywiście wygląd tortu ślubnego – musi on być dopasowany do stylu wesela, głównie kolorystyki sali czy ozdób. Wtedy tworzyć będzie z danym pomieszczeniem spójną całość i zrobi wrażenie na gościach. Wybierając tort weselny należy zwrócić również uwagę na:

Warto także dowiedzieć się, czy wśród gości nie ma alergików i np. zrezygnować z orzechów w cieście albo zastanowić się nad tym, czy w torcie ma znaleźć się alkohol – jeżeli na weselu będą najmłodsi, lepiej z niego zrezygnować.

Co ze smakiem tortu weselnego?

Wygląd to jedno, a smak – drugie, ale równie ważne! Najpopularniejsze torty ślubne to te śmietankowe i czekoladowe, chociaż coraz więcej osób decyduje się na nieco więcej oryginalności. Możemy więc wybrać smak kawowy, idealny dla dorosłych, albo oreo, którym z pewnością zachwycać się będą najmłodsi goście.

Smak tortu na wesele może być też dostosowany do pory roku – np. latem dobrym pomysłem jest postawienie na lekkość i naturalność w postaci mięty czy świeżych owoców. Zimą natomiast doskonale sprawdzają się torty bardziej kremowe, cięższe, polane np. białą czekoladą. Bardzo ciekawą opcją są też torty ślubne z muffinek, tzw. nude cake, w którym dominuje smak biszkopta, owoców i nadzienia albo torty z lodami. W tym przypadku jednak pamiętajmy o ich odpowiednim przechowywaniu!

Degustacja, czyli sposób na trafiony wybór

Pamiętajmy, że wybierając smak, można wcześniej go wypróbować – niektórzy cukiernicy organizują degustacje różnych wariantów tortu, więc warto o to zapytać. Zwłaszcza, gdy decydujemy się na bardziej wymyślny smak ciasta. Nie zaszkodzi także sprawdzić dostępne opinie o danym zakładzie lub cukierniku. Tort weselny to nie byle dodatek, a jeden z kluczowych elementów wieczoru, który wspaniale podkreśli wagę naszego najważniejszego dnia w życiu!