wesele w górach
PlanowanieWesela.pl » Artykuły eksperckie » Weselne Słodkości
Przewiń do treści
Polecamy
Złoty Krążek
Ostatnio dodane
2020-03-14 Siedlisko Żuków Sauna, jacuzzi zewnętrzne z gorącą wodą i hydromasażem oraz 150m2 dom na 3ha działce na wyłączność. idealne miejsce do organizacji spotkań w nietypowym stylu. Wieczór panieński, kawalerski
Siedlce
Sonda

Gdzie pojedziecie w podróż poślubną?


Pokaż wszystko

Weselne Słodkości

Czym by było prawdziwe wesele bez słodkości! Nie mówimy tutaj tylko o torcie, który tradycyjnie odgrywa ważną rolę, ale również o kołaczach, ciasteczkach, candy barach i wielu innych słodkich propozycjach, które zadowolą nie tylko podniebienia, ale również oczy Waszych gości.

W naszej agencji ślubnej Wedding Angels bardzo starannie dobieramy cukierników, którzy przygotowują słodkości dla naszych Par.  Czym kierować się przy wyborze słodkości, na co zwrócić uwagę podczas zamawiania tortu i słodkiego stołu,  o najnowszych trendach w świeci cukierniczym oraz wielu innych ciekawych rzeczach dowiecie się z pierwszego odcinka naszego cyklu na Youtube'ie „Ślub idealny bez sekretów” 

TORT

Tort weselny to niesłychanie ważny element przyjęcia. Moment jego krojenia jest wyczekiwany nie tylko przez Gości, ale również fotografów, którzy wręcz czyhają ze swoimi obiektywami, żeby uwiecznić pierwsze rozkrojenie przez Parę Młodą. Przy jego wyborze należy przede wszystkim zwrócić uwagę na porę roku i temperaturę, która będzie panować w pomieszczeniu, w którym będzie miał on swoje 5 minut. Latem bardziej sprawdzą się delikatne, owocowe smaki, a zimą można się pokusić o coś bardziej wyrazistego i cięższego. Podczas zamawiania, tradycyjnie przyjęło się, że możemy liczyć ok. 15-20 dag/osobę. Obecnie cukiernie oferują nam szeroki wybór jeżeli chodzi o smaki, czy wygląd. Od płaskich, po kilkupiętrowe, od zdobionych marcepanem, czy cukrową masą, po torty „naked”, gdzie króluje prostota i smak, a ich konstrukcja i wielowarstwowość jest odkryta przed oczami podziwiających.

weddingangels_3.jpg

CIASTA NA WESELE

Kołacze, kiedyś jako pieczywo obrzędowe wypiekane z mąki przedniej, dziś tradycyjne ciasta, typu makowiec, sernik, czy drożdżowe z posypką, które od lat królują na polskich weselach. Najczęściej umieszczone na osobnym stole, z którego Goście będą mogli sami się obsługiwać. Coraz częściej można wśród tradycyjnych ciast znaleźć również bardziej wyszukane pozycje, jak przekładańce, ciasta z kremem, ciasta z owocami i wiele, wiele innych. Bardzo dobrym rozwiązaniem zdaje się też być łatwo dostępna przy nich kawa i herbata, którą Wasi Goście mogliby się raczyć dowoli.

weddingangels_1.jpg

CANDY BAR CZYLI SŁODKI STÓŁ

Słodkie bary to niesamowity dodatek do weselnego menu! Wolnostojące stoisko ucharakteryzowane spójnie z wystrojem Sali, obstawione licznymi smakołykami, od babeczek, przez ciasta, desery, czekoladki, czy cukierki. Cieszy podniebienie i oko! Od zwykłego stolika z kawą, candy bar’y wyróżnia idealna ekspozycja słodkości i pomysł na całokształt.

weddingangels_2.jpg

SŁODKIE NIESPODZIANKI

Możecie się również zdecydować na wpisanie słodkości do swego menu weselnego i zaskoczyć swoich Gości podaniem na przykład lodów, panna cotty, czy gorących malin jako posiłek między daniami głównymi. Wtedy powinny one zostać podane indywidualnie do każdego z Gości.

TRADYCJE REGIONALNE

Organizując swoje wesele w jakimś regionie, który słynie z charakterystycznego przysmaku, można go wyróżnić podczas przyjęcia. I tak na podlaskim weselu możemy zaserwować Gościom sękacz, czyli biszkoptowy wypiek pieczony nad otwartym ogniem, w Wielkopolsce rogale świętomarcińskie, czy na Śląsku – tradycyjną kopę, czyli kulę z ciasta biszkoptowego przekładanego bitą śmietaną i owocami.

Jak idzie Ci planowanie swojego ślubu?

Jeśli zdałaś sobie sprawę, że potrzebujesz pomocy i wsparcia doświadczonego konsultanta ślubnego napisz na info@weddingangels.pl.

Jesteśmy po to by pomagać!

Team Wedding Angels