wesele w górach
PlanowanieWesela.pl » Artykuły eksperckie » Przepis na smaczny i pożywny chłodnik litewski
Przewiń do treści
Polecamy
Złoty Krążek
Ostatnio dodane
2019-08-06 Czekoladowa Fontanna, Fotobudka !!! Wypożyczalnia czekoladowych fontann. Zaskocz swoich gości niecodzienną atrakcją. Obsługujemy wesela, bankiety, komunie, studniówki i przyjęcia z każdej innej okazji. Do dyspozycji różnego rodzaju czekoladowe oraz alkoholowe fontanny w różnych pakietach obsługi. Nowość w naszej ofercie - FOTOBUDKI! Atrakcje weselne
Kraków
2019-07-30 FAKT STUDIO.PL Spełniamy wasze oczekiwania- w 100%. Oferujemy Państwu filmowanie oraz fotografię ślubną uroczystości ślubnych,komunii, studniówek oraz uroczystości rodzinnych. Clip Narzeczeński i sesja zdjęciowa w najpiękniejszych miejscach plenerowych oraz interaktywną czołówkę oraz fajne pomysły ciekawego filmu. Wideofilmowanie
Giżycko
Sonda

Gdzie pojedziecie w podróż poślubną?


Pokaż wszystko

Przepis na smaczny i pożywny chłodnik litewski

Chyba nie ma osoby, która przynajmniej raz w swoim życiu nie spróbowała chłodnika. Jest on nie tylko pyszny, ale i łatwy do przygotowania. Chłodnik litewski sprawdza się podczas upalnych dni, kiedy to żar leje się z nieba i nie ma się większego apetytu. Taka zdrowa zupa nie tylko doda energii, ale jeszcze zadziała orzeźwiająco, nie powodując przy tym uczucia ciężkości w żołądku. Jak zatem przygotować to uniwersalne danie?

Chłodnik litewski – zdrowe, sycące i lekkie danie na każdą kieszeń

Jedzenie warzyw i owoców to najlepszy sposób na dostarczenie organizmowi składników niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Chłodnik litewski również przyrządza się z tych surowców, dlatego też spożywanie ich sprzyja zachowaniu pięknego wyglądu i dobrej kondycji. Pomagają one wręcz przetrwać gorące dni, gdyż jednocześnie odżywają organizm i gaszą pragnienie.

danie-dnia.jpeg

Nie potrzeba nawet mieć jakichś specjalnych umiejętności kucharskich czy też drogich, egzotycznych składników pod ręką, aby przygotować wyborny chłodnik. Może on opierać się zarówno na przetworach mlecznych, jak również na bazie z bulionów i wywarów czy też kwasów i zakwasów. Do wyboru mamy nie tylko chłodniki w wersji warzywnej, ale także owocowej.

Przepis na tradycyjny chłodnik litewski

Przygotowanie chłodnika litewskiego jest bardzo łatwe i zajmuje zaledwie chwilę. Do jego wykonania będziemy potrzebować:

Jak zrobić chłodnik litewski?

Wykonanie: liście i łodygi botwinki szatkujemy, a buraczki kroimy w ćwiartki, po czym całość zalewamy szklanką gorącej wody. Następnie dodajemy do tego sok cytrynowy i gotujemy przez kilka minut na niedużym ogniu w celu podduszenia botwinki. Kolejnym krokiem jest wymieszanie maślanki z jogurtem, pokrojenie ogórków i posiekanie zieleniny. Po przestygnięciu botwinki należy dodać do niej białą mieszankę i drobno starty czosnek, po czym doprawić do smaku. Na koniec dodajemy zieleninę i ogórka, a po wymieszaniu całości odstawiamy chłodnik do lodówki. W zimnie składniki chłodnika dobrze się przegryzą.

Chłodnik litewski podajemy z ugotowanymi wcześniej jajkami na twardo, przekrojonymi na pół.