wesele w górach
PlanowanieWesela.pl » Artykuły eksperckie » Obiady domowe w weselnym menu. Pomysł, który sprawdza się zawsze
Przewiń do treści
Polecamy
Złoty Krążek
Ostatnio dodane
2019-11-13 D&D Movies Wideofilmowanie
Bielsko-Biała
2019-11-13 Salon sukien ślubnych Justyna Suknie ślubne
Dębica
2019-10-06 Krzysztof Jaskólski Fotografia Specjalizuję się w fotografii ślubnej, reportaże oraz plenery ślubne wykonuję w Koninie, Kaliszu, Poznaniu, Gnieźnie oraz całej Wielkopolsce. Fotografia ślubna
Konin
Sonda

Gdzie pojedziecie w podróż poślubną?


Pokaż wszystko

Obiady domowe w weselnym menu. Pomysł, który sprawdza się zawsze

Pośród setek spraw, którymi muszą się zając przyszli państwo młodzi, wybór menu na weselne przyjęcie stanowi bez wątpienia jedną z najtrudniejszych decyzji. Współczesny rynek gastronomiczny dostarcza tak wiele możliwości, że łatwo się w tym wszystkim pogubić i zupełnie stracić głowę. Tymczasem najprostsze rozwiązanie zwykle okazuje się najlepsze. Tradycyjna polska kuchnia smakuje niemal wszystkim, a bogactwo smaków i różnorodność domowych potraw pozwalają dostosować menu do indywidualnych potrzeb gości oraz weselnego budżetu.

Dobre jedzenie to jeden z najważniejszych elementów udanego przyjęcia weselnego. Jedzenia powinno być dużo (świecący pustkami stół, kiedy przyjęcie trwa jeszcze w najlepsze, to coś, co nigdy nie powinno się gospodarzom przytrafić), powinno być ono smaczne i dostosowane do różnych kulinarnych upodobań biesiadników (należy np. pamiętać o gościach stosujących dietę wegetariańską lub wegańską) oraz pięknie się prezentować.

pp-domowe-600x400-4.png

Pogodzenie wszystkich tych „zmiennych” nie jest łatwe, tym bardziej, jeśli dysponujemy stosunkowo ograniczonym budżetem. Rozwiązaniem tego „kulinarno-weselnego równania” mogą się okazać tradycyjne obiady domowe. Skomponowane z domowych potraw menu wcale nie musi być nudne i zwyczajne. Obiady domowe to zarówno proste i sycące potrawy, które każdy zna i każdy lubi, jak i dania bardziej wykwintne, bazujące na trochę zapomnianych, mało obecnie  popularnych przepisach.

Pamiętajmy, że niektórzy nasi goście (np. osoby starsze) nie będą zbyt chętnie sięgali po dania, po których nie wiedzą, czego się spodziewać. Umiejętnie przyrządzone kotlety schabowe, devolay, drób, pierogi z rozmaitymi farszami czy kapusta powinny przypaść do gustu wszystkim, także tym bardziej „konserwatywnym smakoszom”.

Wyjątkowy charakter naszej uroczystości mogą zaś podkreślić domowe obiady oparte na przepisach ze starych książek kucharskich. Na naszych weselnych stołach może zagościć dzikie ptactwo, przyrządzane na różne sposoby ryby, potrawy z leśnymi grzybami lub owocami, jagodami, malinami czy borówkami.