Co wpływa na świeżość kawy? Jak mieć pewność, że kawa jest świeżo palona?
Kawa to jeden z bardziej lubianych napojów. Wyróżnia się on wspaniałym smakiem, niepowtarzalnym aromatem, a także właściwościami - dodaje energii. Na rynku można znaleźć różne gatunki i rodzaje kawy, wiele zależy także od sposobu ich palenia. Najlepiej smakuje jednak świeżo palona kawa. Warto więc wiedzieć do dokładnie wpływa na świeżość napoju.
Dlaczego świeżo palona kawa smakuje najlepiej?
Świeżo palona kawa z oferty sklepu Coffeedesk.pl to najlepszy wybór dla smakoszy tego wyjątkowego naparu. Ma ona najlepszy smak i aromat. Warto jednak zaznaczyć, że kawa sama w sobie jest bardzo higroskopijna, dlatego szybko wietrzeje. Najlepszym rozwiązaniem jest sięgniecie po ziarna, palone w tym samym lub poprzednim miesiącu. Wtedy można mieć pewność, że jej smak będzie najlepszy. Z pewnością różnicę wyczują nie tylko koneserzy tego wyjątkowego napoju.
Po czym poznać, że kawa jest świeża?
Przede wszystkim kupując kawę, należy zapoznać się z informacjami na jej opakowaniu. Powinna być tam zaznaczona data palenia. Niektóre palarnie kawy wypuszczają na rynek produkty palone na bieżąco, dlatego konsumenci mogą mieć pewność, że produkt jest świeży. Dobrym rozwiązaniem jest zakup w małej palarni, a nie w dużym koncernie, gdzie produkcja kaw jest masowa.
Data palenia to bardzo ważna informacja, ponieważ nie wszystkie koncerny umieszczają takie dane na swoich produktach. Nie powinno się także robić zbyt dużych zapasów, kawy, ponieważ jeśli będzie zbyt długo przechowywania na domowej półce, jej smak się zmieni.
Co wpływa na smak i świeżość kawy?
Na to jak długo kawa będzie świeża i aromatyczna, bardzo duże znaczenie ma jej prawidłowe przechowywanie. Jeżeli oryginalne opakowanie jest zamykane to nie musimy nic robić i nigdzie jej przesypywać. Natomiast jeśli oryginalne opakowanie nie ma odpowiedniego zamknięcia to warto umieścić ją w szczelnym słoiku lub puszce, do której nie będzie dochodziło powietrze. Dobrym rozwiązaniem jest także torebka strunowa lub papierowe opakowanie. Ważne jest to, aby pojemnik, w którym kawa jest przechowywana po zakupie, umożliwiał kilkukrotne otwieranie i zamykanie i był szczelny.
Bardzo ciekawą możliwością jest przechowywanie ziaren kawy w specjalnych, próżniowych opakowaniach, które mają specjalny wentyl, umożliwiający usunięcie tlenu. Jest to bardzo korzystny wariant, dzięki któremu kawa zachowa swoją świeżość na naprawdę długi czas. Ważne jest także to, aby nie narażać jej na działanie wysokich temperatur oraz promieni słonecznych. Wszystkie te czynniki mogą negatywnie wpłynąć na jej świeżość i smak.
Świeża kawa ziarnista lub mielona smakuje wyjątkowo i wyróżnia się niepowtarzalnym aromatem. Warto więc wybierać produkty pochodzące z zaufanych palarni i przechowywać je w odpowiedni sposób.