Wybieramy idealny tort weselny - poradnik
Tort weselny to prawdziwe ukoronowanie tego ważnego i wspaniałego dla pary młodej dnia. Chcąc cieszyć się jego idealnym wyglądem i smakiem, warto wziąć pod uwagę kilka kwestii – wybór nie jest bowiem aż tak łatwy, jak mogłoby się wydawać. Wynika to przede wszystkim z wielu możliwości, jakie otrzymujemy. Na co szczególnie zwrócić uwagę?
Tort weselny – jaki może mieć wygląd?
Najważniejszy jest oczywiście wygląd tortu ślubnego – musi on być dopasowany do stylu wesela, głównie kolorystyki sali czy ozdób. Wtedy tworzyć będzie z danym pomieszczeniem spójną całość i zrobi wrażenie na gościach. Wybierając tort weselny należy zwrócić również uwagę na:
- rodzaj tortu – tutaj możemy postawić na niezwykle elegancki tort angielski, który nie ma charakterystycznych przerw między kolejnymi piętrami albo tradycyjne torty piętrowe, które ustawia się na specjalnym stelażu;
- kształt i wielkość tortu – jak wiadomo ślub to wyjątkowa okazja, a więc nie warto się ograniczać i postawić na duży tort weselny, który skosztują wszyscy goście. Jeżeli chodzi o kształt, może być okrągły (najczęściej wybierana opcja), a nawet kwadratowy czy prostokątny (mniej popularne rozwiązanie);
- ozdoby – owoce, kwiaty, zdobienia z bitej śmietany czy marcepanu, specjalne motywy dopasowane do stylu wesela albo preferencji pary młodej – wybór jest naprawdę bardzo szeroki. Jeżeli chcemy osiągnąć jak najlepszy efekt, możemy skonsultować się z cukiernikiem.
Warto także dowiedzieć się, czy wśród gości nie ma alergików i np. zrezygnować z orzechów w cieście albo zastanowić się nad tym, czy w torcie ma znaleźć się alkohol – jeżeli na weselu będą najmłodsi, lepiej z niego zrezygnować.
Co ze smakiem tortu weselnego?
Wygląd to jedno, a smak – drugie, ale równie ważne! Najpopularniejsze torty ślubne to te śmietankowe i czekoladowe, chociaż coraz więcej osób decyduje się na nieco więcej oryginalności. Możemy więc wybrać smak kawowy, idealny dla dorosłych, albo oreo, którym z pewnością zachwycać się będą najmłodsi goście.
Smak tortu na wesele może być też dostosowany do pory roku – np. latem dobrym pomysłem jest postawienie na lekkość i naturalność w postaci mięty czy świeżych owoców. Zimą natomiast doskonale sprawdzają się torty bardziej kremowe, cięższe, polane np. białą czekoladą. Bardzo ciekawą opcją są też torty ślubne z muffinek, tzw. nude cake, w którym dominuje smak biszkopta, owoców i nadzienia albo torty z lodami. W tym przypadku jednak pamiętajmy o ich odpowiednim przechowywaniu!
Degustacja, czyli sposób na trafiony wybór
Pamiętajmy, że wybierając smak, można wcześniej go wypróbować – niektórzy cukiernicy organizują degustacje różnych wariantów tortu, więc warto o to zapytać. Zwłaszcza, gdy decydujemy się na bardziej wymyślny smak ciasta. Nie zaszkodzi także sprawdzić dostępne opinie o danym zakładzie lub cukierniku. Tort weselny to nie byle dodatek, a jeden z kluczowych elementów wieczoru, który wspaniale podkreśli wagę naszego najważniejszego dnia w życiu!