Przepis na smaczny i pożywny chłodnik litewski
Chyba nie ma osoby, która przynajmniej raz w swoim życiu nie spróbowała chłodnika. Jest on nie tylko pyszny, ale i łatwy do przygotowania. Chłodnik litewski sprawdza się podczas upalnych dni, kiedy to żar leje się z nieba i nie ma się większego apetytu. Taka zdrowa zupa nie tylko doda energii, ale jeszcze zadziała orzeźwiająco, nie powodując przy tym uczucia ciężkości w żołądku. Jak zatem przygotować to uniwersalne danie?
Chłodnik litewski – zdrowe, sycące i lekkie danie na każdą kieszeń
Jedzenie warzyw i owoców to najlepszy sposób na dostarczenie organizmowi składników niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Chłodnik litewski również przyrządza się z tych surowców, dlatego też spożywanie ich sprzyja zachowaniu pięknego wyglądu i dobrej kondycji. Pomagają one wręcz przetrwać gorące dni, gdyż jednocześnie odżywają organizm i gaszą pragnienie.
Nie potrzeba nawet mieć jakichś specjalnych umiejętności kucharskich czy też drogich, egzotycznych składników pod ręką, aby przygotować wyborny chłodnik. Może on opierać się zarówno na przetworach mlecznych, jak również na bazie z bulionów i wywarów czy też kwasów i zakwasów. Do wyboru mamy nie tylko chłodniki w wersji warzywnej, ale także owocowej.
Przepis na tradycyjny chłodnik litewski
Przygotowanie chłodnika litewskiego jest bardzo łatwe i zajmuje zaledwie chwilę. Do jego wykonania będziemy potrzebować:
- botwinkę,
- szczypiorek,
- cztery ogórki,
- koperek,
- ząbek czosnku,
- litr maślanki,
- trzy łyżki jogurtu typu greckiego,
- pięć jajek (lub mniej),
- dwie łyżki soku cytrynowego,
- sól do smaku.
Jak zrobić chłodnik litewski?
Wykonanie: liście i łodygi botwinki szatkujemy, a buraczki kroimy w ćwiartki, po czym całość zalewamy szklanką gorącej wody. Następnie dodajemy do tego sok cytrynowy i gotujemy przez kilka minut na niedużym ogniu w celu podduszenia botwinki. Kolejnym krokiem jest wymieszanie maślanki z jogurtem, pokrojenie ogórków i posiekanie zieleniny. Po przestygnięciu botwinki należy dodać do niej białą mieszankę i drobno starty czosnek, po czym doprawić do smaku. Na koniec dodajemy zieleninę i ogórka, a po wymieszaniu całości odstawiamy chłodnik do lodówki. W zimnie składniki chłodnika dobrze się przegryzą.
Chłodnik litewski podajemy z ugotowanymi wcześniej jajkami na twardo, przekrojonymi na pół.